Як зберегти бадьорість упродовж дня: поради психолога

Університет Кембриджу встановив: перемогти денну сонливість можливо з допомогою молока і протеїнових батончиків.

Про це пише “Вечірня Москва”, передає НАРОДНА ПРАВДА.

Справа в реакції мозкових клітин на білок. Вся справа в орексинових клітинах. Орексин підтримує бадьорість і регулює енергетичний баланс. Цукор гальмує активність цих клітин, що викликає сонливість. У висновках британських вчених сумнівається професор персоніфікованої медицини ФМБА Росії Маргарита Корольова. За її словами, білкові продукти корисні, але післяобідню сонливість або хронічний недосип вони не переможуть.

“Енергетичний спад відбувається зазвичай в 15-16 годині, коли виникає природна потреба підбадьоритися. В цьому випадку потрібно перекус. Це можуть бути овочі та крупи, багаті білком і клітковиною, жменя мигдалю і волоських горіхів. Обсяг комфортної для шлунка порції в середньому становить 200-300 грамів, а склянка міцного чаю або кави для відновлення сил не повинна перевищувати 250 мілілітрів в обсязі. До обіду протриматися в тонусі допоможуть хрусткі фрукти. Я б рекомендувала лаконічне поєднання білкових і вуглеводних продуктів.

Крім природної втоми, існує й інша причина сонливості після обіду вона може з’явитися через надлишок прийнятої їжі. Для перетравлення шлунку потрібен кисень, який разом з кровотоком переміщується вниз, а в мозку виникає його дефіцит. Краще пити воду і свіжі соки через 40 хвилин після їжі. Такі заходи дозволять організму не витрачати занадто багато енергії на переробку їжі і збережуть фізіологічний об’єм шлунка, не віднімаючи у мозку так необхідний йому кисень”, – говорить експерт.

Також прибрати сонливість допоможуть дихальна гімнастика, легкі вправи або стаканчик запашної кави. Збільшувати споживання молока і йогуртів, на думку Корольової, не варто хоча б з тієї причини, що багато дорослих не переносять молочний білок.

Крім того, американська кардіологічна асоціація повідомила про перегляд критеріїв визначення підвищеного тиску, що призвело до збільшення гіпертоніків.

Тим, хто  страждає від стрибків тиску,  лікарі  рекомендують вживати в їжу  цибулю і часник. Фітонциди, яких достатньо в  цих овочах,  допомагають очистити судини і знизити рівень холестерину, а, як відомо, це сприятиме і зниженню тиску.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Добавить комментарий